Autobuska stanica Sarajevo

sarajevo

Glavna autobusa stanica Sarajevo je smještena u blizini centra grada, nedaleko od glavnog željezničkog kolodvora. Glavna autobuska stanica je polazište većine autobusa koji voze prema ostatku Bosne i Hercegovine te prema međunarodnim poput Hrvatske, Slovenije i zapadne Evrope. Za autobuse koji prometuju prema destinacijama u Srbiji i Crnoj Gori i gradovima u Republici Srpskoj polazna stanica Lukovica. Autobuska stanica Lukavica je smještena u istočnom djelu Sarajeva, stoga ukoliko se nalazite u centru preporučamo vožnju taksijem ili trolejbus br.103 ili 107 kojim idete do stanice Dobrinja. Autobuska stanica Lukavica od stanice Dobrinja je udaljena 2 minute pješke. Imajte na umu da vožnja trolejbusom traje dosta dugo i da znaju biti velike gužve. Stoga ukoliko putujete sa prtljagom razmislite o da uzmete taxi, koji je relativno jeftin u Sarajevu.


Glavna autobuska stanica Sarajevo:

Glavna autobuska stanica u Sarajevu je velika i prostrana. Ima preko 10 perona. Unutar stanice nalaze se kafići i mali restorani, a ispred stanice imaju prodavnice i čevabdžinica koja je najprometnije mjesto u tom dijelu grada, jer se može za relativno malo novca dobro najesti. Unutar i ispred stanice se nalaze kiosci na kojima se mogu kupiti sitnice i novine. Stanica posjeduje i WC (usluga uz nadoplatu).  U holu ispred biletarnice nalaze se stolice, na kojima se može odmoriti dok se čeka na autobus. Stanica je izgrađena 1964. godine, ali je u ratu devastirana, te  je nakon rata renovirana. Stanična usluga naplaćuje se 1 KM.

U neposrednoj blizini stanice nalazi se glavna Željeznička stanica, a između njih smjestila se zgrada centra Pošta. Na stanici nema mjenjačnice. Koferi se imaju gdje pohraniti uz nadoplatu.

U sklopu tog kompleksa nalazi se i tramvajska stanica. Ukoliko putujete u grad treba izabrati tramvaj s brojem 1, jer će vas odvesti direktno na Baščaršiju. Ukoliko putuje u donji dio grada izaberite tramvaj s brojem 4, s kojim ćete stići do Ilidže. Odmah pored stanice je i taxi štand. Vožnja do grada oko 5 KM, dok je cijena vožnje do Ilidže oko 10 KM. Pored autobuske stanice ima veliki parking koji se plaća (2-3 KM sat). Postoji i jedan dio na kojemu se auto može parkirati bez plaćanja.

Popularne destinacije – polasci iz Sarajeva

Međugradski autobusi Bosna Autobusi za Hrvatsku Međunarodni autobusi
Sarajevo-Banja Luka Sarajevo-Dubrovnik  Sarajevo-Beograd
 Sarajevo-Bihać  Sarajevo-Makarska Sarajevo-Berlin
 Sarajevo-Međugorje  Sarajevo-Pula Sarajevo-Kotor
 Sarajevo-Mostar  Sarajevo-Rijeka Sarajevo-Leipzig
 Sarajevo-Tuzla Sarajevo-Split  Sarajevo-Ljubljana
 Sarajevo-Zadar Sarajevo-Ulcinj
 Sarajevo-Zagreb

Kontakt informacije autobuskih stanica u Sarajevu:

Glavna autobuska stanica Sarajevo:

Adresa: Put života 2, 71000, Sarajevo

Telefon: +387 33 21 31 00

Autobuska stanica Lukovica:

Autobuska stanica Lukavica u Istočnom Sarajevu je izrađena 2000 godine. Zgrada sadrži čekaonicu, bilearnicu, prodavnicu i restoran.

Adresa: Srpskih vladara 2, 71123 Istočno Sarajevo

Telefon: +387 57 31 73 77


View Bus station Sarajevo in a larger map